Monday, 4 March 2013

Sup Kentang Carrot dan Telur

Bahan2:

1. Bawang putih & Bawang Merah (diracik)

2. Carrot & Kentang

3. Telur

4. Suhun

5. Ayam Ball

6. Garam (secukup rasa)
7. Minyak

(** Kuantiti, suka2 hati, kalau nak makan byk, byak kan lah kuantiti bahan2 di atas)

Cara2:

Panaskan periuk, masukkan minyak, tumis bawang putih dan bawang merah, masukkan air, karot, dan ayam ball. Ayam ball ni untuk bagi sup rasa macam sup ayam sikit tanpa letak perencah ayam maggi atau knorr. Bila karot agak empuk, masukkan kentang. Bila kentang dah empuk, masukkan suhun dan telur.

**Sup aku agak kering, mungkin sbb kurang air ataupun suhun tu serap air, nnt kita try lain.

HASILNYA:


Resipi Sup Kentang Carrot dan Telur ni aku refer dari blog (jintanmanis.com) , kemudian aku buat ikut cara ku.

P/S: Aku bukanlah pakar memasak, so ayat2 di atas suka2hati aku ja nak tulis camana pun, asal aku paham udah.. kata nota utk diri sendiri.. tapi kalau sesapa nak jadikan rujukan resipi ntah apa2 aku, sila lah.. aku pun cedok2 dari internet jgk.. tak sempat nk belajar dari mak aku dulu, tp mujurlah sempat belajar 2 3 resipi, tdak, apa pun tak tau...

Dan jgn nak kutuk2 pulak, aku xpandai masak, so benda yg simple pun macam kekaguman pada diri sendiri...


1 comment: