Bahan utama: Udang/Ikan (tapi kalau sotong, fail xjadi, tak tersalut, ku pun tak tau pasaipa) (Ketam: belum pernah cuba lagi)
2. Kapur makan (secubit + air secawan ke segelas.. sukahati lah)
3. Kunyit Serbuk (bagi warna kuning2 sikit)
4. Garam
5. Planta/Minyak masak {nak bagi ranggup)
**Kalau nak goreng pisang ke ubi keledek ka, aku pakai bancuhan tepung ni jugak
Cara2:
1. Masukkan tepung beras, serbuk kunyit dan garam.
2. Bancuh secubit kapur makan dengan segelas air.
3. Masukkan air bancuhan itu ke dalam tepung, gaulkan, jgn masukkan semua air bancuhan tersebut, agak2 saja. selebihnya tambah air biasa aja.
4. Masukkan sedikit planta untuk bagi ranngup. (Kalau takdak planta, boleh ganti dengan minyak masak, sukatan-agak2 saja)
5. Panaskan minyak dalam kuali.
6. Celop udang, pastu goreng.
No comments:
Post a Comment